Počet položek: 0 0,- Kč

Ošetření - dřevěné sudy a soudky

NÁVOD NA POUŽITÍ  SUDŮ A SOUDKŮ

Před použitím a k plnění dubových sudů je nutné je umýt. Dubové dřevo je nasyceno velkým množstvím aromatických, vkusných, konzervačních, antiseptických a dalších užitečných látek. Nový produkt má velmi vysokou koncentraci, proto musíte sud naplnit až po okraj obyčejnou studenou vodou z kohoutku nebo ze studny. Musíte vyměnit vodu jednou denně nebo každý druhý den, dokud voda přestane hnědnout a sud přestane prosakovat. Sud není lepený, takže Vám začne na některých místech prosakovat. To je normální jev, není třeba se bát a sud reklamovat. Do 5-10 dnů se sud uzavře, zacelí a již nebude prosakovat. Poté, když se voda stane průhlednou v dubovém sudu, musí být sud opařen vroucí vodou. Nalijte vroucí vodu do sudu (čím více, tím lépe) a převalte ji tak, aby horká voda navlhčila všechny stěny sudu. (POZOR!!! Pokud je sud navoskován, nelze použít horkou vodu. Tento krok prosím přeskočte.)

DŮLEŽITÉ!!! Před nalitím alkoholu do sudu se ujistěte, že sud přestal prosakovat a je zvenku suchý!!!!!

Po použití sudů na víno musíte je promyt roztokem sody (200 gramů na 10 litrů vody) a taky mnohokrát propláchnout vodou.

Pokud byl sud používán, už nemůže být skladován bez tekutiny. Naplňte jej trochu vodou (stačí 1 litr), pak sud nevyschne. Musíte vyměnit vodu alespoň jednou za měsíc nebo raději jednou za dva týdny.

Pokud jste si zakoupili dubový sud, ale ještě jej nepoužíváte, umístěte sud na vlhké a chladné místo (sklep) tak, aby si dřevo zachovalo přirozenou vlhkost.

Nejlepší je uchovávat sud naplněný alkoholem ve vlhkých místnostech – sklepech, kde bude vypařování produktu (tzv. Andělská daň) minimální (5-10% ročně). Pokud do bytu umístíte sud pálenky, zejména do blízkosti tepelného zdroje, pak může odpařování za rok dosáhnout 50-70%.

Čím menší je objem sudu, tím větší je kontakt kapaliny s dubovým povrchem, tím rychleji produkt dozrává, ale také je větší procento odpařování.

            CO BY SE NEMĚLO DĚLAT ZE SUDEM!!!!

Přátelé, kvalita a chuť vašeho hotového nápoje závisí na mnoha faktorech: dobré suroviny, správná destilace a kompetentní stárnutí v sudu. Se sudy máme zvláštní vztah, takže vám rádi řekneme, jak s nimi zacházet a proč.

  • NEDOVOLTE sudu kontakt s lakem, barvami nebo jinými chemickými sloučeninami. Dub dokonale pohlcuje všechny chutě a pachy do sebe a pak ho dává k pití. Přinejmenším bude chuť nápoje zkažená, nanejvýš - vaše zdraví. Nedopusťte taková rizika!
  • NEPLNTE do sudu nápoje, které by mohly způsobit nadměrný tlak v sudu! Patří mezi ně: pivo, kvas, mladé víno. Hlaveň není navržena pro tlak, který tyto nápoje mohou vytvořit - nemůžete jít proti fyzice!
  • NENECHÁVEJTE sud v kritických podmínkách! Pro skladování jsou velmi důležité dva faktory - teplota a vlhkost. Ideální teplota je 14-18 stupňů. Pokud je teplota nižší, pak se všechny procesy zrání nápoje zpomalí, pokud je teplota vyšší, nápoj se vypařuje rychleji, než je nutné (zvýší se podíl andělské daně). Vysoké teploty mohou také významně snížit stupeň nápoje, protože nejprve se odpaří právě alkohol. Vnitřní vlhkost by měla být alespoň 70-75%. Nižší vlhkost vysuší vnější část sudu, což může způsobit netěsnost. Chcete-li udržovat vlhkost, můžete na sudu navlhčit ručník a vyměnit jej, když se vysuší, nebo uměle zvlhčit vzduch, například pomocí zvlhčovače vzduchu. Ideální pro sud je přirozeně sklep.
  • NEDÁVEJTE do sudu více než 65% alkoholu! V takovém nápoji je podíl alkoholu příliš vysoký, což zaprvé příliš vysušuje sud, zadruhé je alkohol moc tekutý a existuje vysoká pravděpodobnost úniku z sudu. Měli byste se zejména pamatovat na to, že skladování za podmínek nízké vlhkosti obsah alkoholu dále zvyšuje.

Sud není pro každého. Pouze pro ty, kteří vědí, co chtějí, a jsou připraveni usilovat se o výsledek!

Objem a minimální doba stárnutí (zrání) alkoholu v sudu:

sud o objemu 3 litry - 90 dní                  
sud o objemu 5 litrů - 105 dní
sud o objemu 10 litrů - 134 dní
sud o objemu 15 litrů - 160 dní
sud o objemu 20 litrů - 173 dní
sud o objemu 30 litrů - 268 dní
sud o objemu 50 litrů - 365 dní

V novém 3 až 7,5 litrovém sudu se nedoporučuje alkohol skladovat déle, než 6 měsíců. V sudech od 10 do 20 litrů při prvním nalévání alkoholu doporučujeme maximální trvanlivost 12 měsíců. Při každém dalším nalití alkoholu doporučujeme prodloužit tuto trvanlivost alkoholu v sudech o 50% předchozího času. Při takovém použití bude sud naplnění maximálním množstvím alkoholu 5krát.

 

Potřebujete poradit ? Ošetření - dřevěné sudy a soudky

Vaše jméno, příjmení, firma
Váš email
Váš telefon
Váš dotaz
     Více informací
Souhlasím se zpracováním osobních údajů pro zpracování mého dotazu