Počet položek: 0 0,- CZK

O PŘÍCHUTÍCH

O přírodních i syntetických příchutích se hodně mluví. Které z nich jsou lepší? Je přírodní původ plus? 

Pokusíme se vám toto téma objasnit. Přírodní a syntetické příchutě (často nazývané jako přírodně identické), jsou pro spotřebitele definovány ve Sbírce federálních nařízení. Klíčová linka z této definice je následující: “Přírodní příchuť je esenciální olej, výtažek, esence nebo extrakt, hydrolysát, destilát nebo jakýkoli produkt pražení, zahřívání nebo enzymolýzy, který obsahuje aromatické složky odvozené z koření, ovoce nebo ovocné šťávy, rostlinné nebo zeleninové šťávy, droždí, bylin, kůry, pupenů, kořenů listů nebo podobných rostlinných materiálů, masa, mořských plodů, drůbeže, vajec, mléčných výrobků nebo fermentačních produktů, jejichž významná funkce v potravinách je aroma, spíše než funkce nutriční. Syntetické příchutě jsou takové, které jsou vyrobeny ze složek, které nesplňují tuto definici.” 


Otázka, která se nabízí - jaký je tedy praktický rozdíl mezi přírodními a syntetickými látkami, určenými k aromatizaci?
Je mezi nimi jeden malý podstatný rozdíl, a to v prvotním původu těchto látek.


Oba dva typy příchutí (přírodní i syntetické) jsou vyrobeny v laboratoři vyškolenými profesionály, kteří míchají příslušné chemické látky ve správném poměru. Používají “přírodní” chemické látky k výrobě přírodních aromat a “syntetické” chemické látky k výrobě syntetických aromat.


Přesto, abyste vytvořili syntetickou příchuť, musíte použít stejné chemikálie, které byste použili pro vytvoření přírodní příchutě. V opačném případě nebude mít aroma požadovanou chuť. Rozdíl mezi příchutěmi přírodními a syntetickými tedy pochází od zdroje identických chemických látek a můžeme jej přirovnat například k jablku:


Jablko prodávané na čerpací stanici bude “syntetické” a jablko prodávané na ovocném trhu bude “přírodní”.


Toto vysvětlení je pro pro průměrného spotřebitele často velmi matoucí. Například modré barvivo můžete vyrobit z extraktu z borůvek nebo ze syntetických pigmentů. Budou mít velmi rozdílné chemické složení, ale výsledkem bude stejná modrá barva. Stejně tak si vedle sebe můžete položit dvě trička, přičemž jedno bude bavlněné a jedno nylonové. Obě budou na pohled stejná, ale jejich složení bude opět diametrálně odlišné.

Stejně jednoduchá přirovnání však bohužel nelze aplikovat na příchutě. Pokud si koupíte jablečný nápoj, který obsahuje syntetická dochucovadla, budete konzumovat nápoj se stejným chemickým složením, jako kdybyste si koupili nápoj s přírodními dochucovadly. Rozdíl bude v tom, jakým způsobem byla pěstována právě ta jablka, ze kterých byly chemické složky dochucovadel vyrobeny. 

Při výrobě příchutě výrobce vždy začíná tím, že ve vědecké literatuře zkoumá, jaké chemické látky sama příroda využívá ke vzniku požadované chuti. Ze seznamu chuťových složek pak vybere ty složky, které obsahují třeba právě jablka, a pak z těchto složek vyřadí takové, které mají na konečnou chuť zanedbatelný vliv. Z těchto složek si pak výrobce vybere potřebné chemické látky, které jsou buď přírodní (dle podmínek, které jsou popsáný výše) nebo syntetické (které jsou produktem lidské práce) a vytvoří z nich příchuť.


Tedy je opravdu rozdíl mezi přírodními a syntetickými látkami, určenými k aromatizaci?

ANO. Syntetické látky jsou ve svém složení jednodušší a potencionálně bezpečnější, protože se ke složení příchutě používají pouze takové složky, které jsou bezpečnostně testovány a schváleny. Další rozdíl mezi přírodními a syntetickými látkami určenými k aromatizaci je cena.


Hledání přírodních zdrojů určitých chemických látek často vyžaduje běh na dlouhou trať. Například přírodní kokosové příchutě jsou závislé na chemické látce zvané lakton massoia. Tento lakton pochází z kůry stromu Massoia, který roste v Malajsii. Sběr této přírodní chemické látky zabijí samotný strom, protože musí být odstraněna jeho kůra a z ní je pak získáván lakton. Je zjevné, že musí být tento proces navíc velmi nákladný. Takto získaná čistě přírodní chemická látka je v konečné fázi identická s látkou vyrobenou v organické chemické laboratoři, ale je výrazně nákladnější než její syntetické alternativy.


Spotřebitelé platí za za přírodní aromatické látky opravdu hodně peněz. Ve skutečnosti však nejsou v kvalitě ani bezpečnosti o nic lepší, než jejich syntetické protějšky.

Váš dotaz

Vaše jméno, příjmení, firma:*
Váš email:*
Váš telefon:*
Váš dotaz:*
opiště kód:* antispam
Copyright © www.domacipaleni.cz, provozováno na systému tvorba e-shopu a pronájem e-shopu Shop5.cz

© www.domacipaleni.cz

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace